Aktiivimalli - Yritystä, mutta paljon porua pienestä

Lauantai 10.3.2018 - Savon Sanomat mielipide Arttu Pöyhönen


Globalisaatio on avannut kansainväliset markkinat. Sillä on ollut osin myönteisiä vaikutuksia, mutta päällimmäisenä suomalaiset muistavat ehkäpä paperiteollisuuden Kiina-ilmiön eli teollisten työpaikkojen karkaamisen halvemman työvoiman maihin.

Digitalisaatio mahdollistaa monia asioita ja on helpottanut arkipäivän elämää. Samalla välimatkat ovat menettäneet merkityksensä. Perinteiset työt vähenevät koko ajan. Samoin asiantuntijatyön suorittaminen ei vaadi enää perinteistä työn fyysistä ympäristöä.

Sosiaaliturva- ja ammattiyhdistysjärjestelmämme on vanhentumassa murroksen myötä. Kulut kasvavat ja yleissitovuus ei ole realismia. Tuore aktiivimalli on herättänyt paljon keskustelua ja tekojakin. Edellä kuvaamani ilmiöt huomioiden toteaisin, että aktiivimalli on väärä ratkaisu väärään ongelmaan. Miten työttömiä aktivoidaan, kun perinteiset työpaikat häviävät?

Toisaalta malli on mielestäni yritys oikeaan suuntaan. Ovatkohan kaikki SAK:n jäsenet ja kansalaisaloitteen allekirjoittaneet todella tutustuneet sisältöön?

Toisaalta, olisiko aika miettiä perustuloa? Oikeistolaisena olin alkuun ajatusta vastaan, mutta vuosien varrella ja ymmärryksen lisääntyessä se alkaa kuulostaa asianmukaisimmalta ratkaisulta murroksessa olevaan maailmaan. Tulemme pärjäämään globaalissa kilpailussa vain uudistamalla radikaalisti yhteiskuntaamme ja ajattelutapaamme.

Avainsanat: yhteiskunta, työ, globalisaatio, digitalisaatio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini