Hyvinvointialueet - katteettomista shekeistä kipupisteiden avaamiseen

Sunnuntai 5.12.2021 - Arttu Pöyhönen Kari Ojala mielipide Savon Sanomat


Vaalit ovat lähellä. Sen voi havaita mielipidepalstojen kirjoituksista, joissa kaivataan erilaisia ominaisuuksia ja kykyjä päättäjiltä. Puoluepoliittisessa pelissä luvataan paljon. Jos puhutaan viikon hoitotakuusta tai terveys­asemasta joka kuntaan, voidaan sanoa, että tämän lupaajilta puuttuu realistinen kuva perusterveydenhuollon tämän hetken tilanteesta.

Lupaus sitoo tulevien aluevaltuustojen kädet täysin: kaikki energia ja raha menevät näiden tavoitteiden saavuttamiseen. Lupaukset ovat liian helppoja, ja siksi olisikin löydettävä juurisyyt esimerkiksi hoitoon pääsyn viiveisiin sekä ratkaisut, miten niitä voidaan järkevästi ja paikallisesti hoitaa.

MONISSA VAIVOISSA ei ole tarpeen päästä lääkäriin viikossa. Toteutuessaan liian nopea lääkärin vastaanotolle ajautuminen hyvänlaatuisissa vaivoissa voi aiheuttaa turhia tutkimuksia ja ylihoitoa, mikä taas altistaa yksilöä negatiivisille seurannaisvaikutuksille.

Sen sijaan tarvitaan nopeaa hoidon tarpeen arviointia. Tähän voidaan käyttää hoitajavetoista vastaanottoa ja digitaalisia palvelukanavia. Ensihoitoluonteisissa tilanteissa palvelujärjestelmämme toimii jo erinomaisesti.

10 PROSENTTIA sote-palveluiden käyttäjistä aiheuttaa 80 prosenttia kustannuksista. Juuri tämän ryhmän hoitaminen on avain toimiviin palveluihin. Mielestämme terveyskeskusten pitäisi keskittyä palvelemaan juuri tätä asiakasryhmää moniammatillisen osaamisen avulla, ja tämän työn resurssit on turvattava.

Näin ollen loppujen 90 prosentin, pääasiassa terveydenhuoltoon kohdistuvat tarpeet voidaan hoitaa kustannustehokkaasti ja nopeasti minkä tahansa palvelukanavan kautta. Tässä on kehitettävä erityisesti julkisen terveydenhuollon sähköisiä kanavia sekä palvelusetelijärjestelmää.

SANA ”ENNALTAEHKÄISY” on kaikkien huulilla. Virheellisesti tuolla tarkoitetaan usein nopeaa hoitoa jo sairauden puhjettua. Todellinen ennaltaehkäisy on äärimmäisen vaikeaa pois lukien tietyt kansan- ja syöpäsairaudet.

Elimellisten vaivojen osalta tuo tarkoittaa pääasiassa ylipainon ja päihteiden käytön hallintaa.

Mielenterveyden ongelmissa, jotka aiheuttavat usein myös elimellisiä sairauksia, parasta ennaltaehkäisyä on syrjäytymisen ehkäisy eli käytännössä työllisyyden hoito.

SOTE-KUSTANNUSTEN hillinnän suhteen tärkein kysymys ovat erikoissairaanhoidon kustannukset, jotka muodostavat yli kolmanneksen kaikista kustannuksista. Lääketiede kehittyy jatkuvasti ja ihmiset elävät entistä pidempään. Näin olemme jatkossa varmasti sen kysymyksen edessä, kenelle ja mitä hoitoa on järkevää antaa.

Tämän kysymyksen vastaus vaatii niin eettistä kuin tuotantotaloudellista arviointia, ja sen vuoksi keskustelua on avattava.

Avainsanat: terveydenhuolto, politiikka, sote


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini